Welcome to Jabatan Perkhidmatan Pembetungan   Click to listen highlighted text! Welcome to Jabatan Perkhidmatan Pembetungan
bahasa:

Uncategorised

Jabatan Perkhidmatan Pembetungan (JPP) telah ditubuhkan pada 1 Mac, 1994 selepas Parlimen meluluskan Akta Perkhidmatan Pembetungan 1993 (Akta 508). Tujuan utama penubuhan JPP pada masa itu adalah untuk mengawal selia perkhidmatan untuk sistem pembetungan yang sedia ada yang dikendalikan sama ada oleh kerajaan atau pihak swasta di seluruh negara.

Fungsi JPP sebagai badan kawal selia telah berakhir sepenuhnya pada 31 Disember 2007 dan telah diambil alih oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN). Kini JPP memberi tumpuan kepada pelaksanaan projek dan memberi nasihat teknikal kepada KeTTHA dalam isu-isu yang berkaitan dengan pembetungan. Di bawah peruntukan RMK-9 bagi Sabah dan Sarawak, JPP telah dilantik untuk memberi nasihat mengenai perkara-perkara teknikal pembetungan untuk menjalankan audit teknikal, dan untuk mengesahkan pembayaran pinjaman dari Kerajaan Persekutuan kepada negeri-negeri.

Sebagai salah satu agensi teknikal kerajaan ini, JPP telah memperkukuh pengurusan dan pentadbiran sistem dengan membuat pengaturan dan penyusunan semula yang komprehensif bagi meningkatkan keupayaan untuk menguruskan projek pembetungan yang lebih banyak pada masa akan datang.

objektif

misi

visi

 

SistemAduan

Untuk membuat sebarang aduan, sila klik di sini.

PAUTAN
Pengumuman :
Selamat Datang ke Laman Web JPP
Isnin 22nd Oktober 2018 10:34:20 AM
 logo kettha  PEMANDU  pantai2 span   jbapng doe mampu msc mygov  indahwater PRESTARIANG logo 200317
Hakcipta Terpelihara © 2013 Jabatan Perkhidmatan Pembetungan (JPP)
l Tarikh Kemaskini: 22/10/ 2018

blueyellowgreenred

A- A A+

Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | w3c | Bantuan | Peta Laman   

rss facebook twitter youtube qrcode.png

Paparan terbaik dengan resolusi 1280 x 1024 menggunakan pelayar firefoxchromeexplorersafariopera
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech